09 Mayıs 2013

Başbakan'dan 27 firmaya ödül...

Türkiye’de hazır giyim sanayinin gelişmesi için gerekli ortamı hazırlamak, yurtdışında tanıtmak, sektöre öncülük etmek ve işbirliği sağlamak amacıyla 1976 yılında kurulan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği, (TGSD) 6. Yaşına giren İstanbul Moda Konferansı’nın açılışını, 37. yılına özel "Hazır Giyim ve Perakende Ödül Töreni" ile yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı, Astaş Holding'in anasponsorluğu ile dün akşam Shangri-la Bosphorus Hotel’de gerçekleşen akşam yemeğinde 30 yıldan eski 13’ü perakende, 14’ü ise hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren toplam 27 TGSD üyesine ödülleri verildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan ödüllerini alan isimler arasında 75 yıldır perakende sektöründe hizmet veren Kiğılı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, Vakko’nun Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko, 69 yılla Sarar Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, 35 yıldır faaliyet gösteren Mudo’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu, hazır giyimin 61 yılla en eski ismi Altınyıldız’ın Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, 41 yıllık APS’nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Benzeş de yer aldı. Hazır giyim zirvesine dönen gecede sektörün beklentileri, gelişimi için alınması gereken önlemler ve ihracatçıların sorunları da ele alındı.

'Hazır giyimde geride olduğumuzu kabul etmiyorum'

Törende söz alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ödül alan firmaları kutlarken başarılarının devam etmesinin Türkiye’nin dünyadaki tanıtımı ve gücünde farklı bir yeri icra ettiğini söyledi. Kısa süre içinde yapacağı Amerika seyahatinde dış politika dışında özellikle iç politika ile ilgili gündemlerinin en önemli maddesini bu ekonomik ilişkilerde endüstriyel bölgeler konusunun teşkil edeceğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin ABD ile olan dış ticaret hacminin 20 milyar dolar civarında seyrettiğine dikkat çekerek bu rakamın küçüklüğüne vurdu yaptı. Rusya federasyonuyla Türkiye ilişkilerinin daha yeni olmasına rağmen şu anda 35 milyar Doları aşan dış ticaret hacmine sahip olunduğunu açıklayan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Hazır giyimde, tekstilde diğer ülkelerden geride olduğumuzu kabul etmiyorum. Tam aksine onlarla başa baş yarışır noktadayız. Çok iyi bir konumu yakaladığımızı düşünüyorum. İnanıyorum ki sizler bu pazar payını, bu yarışı biraz daha hızlandıracaksınız. Bugünde sektörün önemli soruları olduğunu biliyorum. Çin ve Uzakdoğu sıkıntısı iplik fiyatları gibi çeşitli etkenler sektör üzerinde baskı unsuru olmaya devam ediyor.  Yakın zamanda gerçekleşen Arap baharı Libya’da ki Ortadoğu da ki Afrika da ki gelişmeler bunlar da sektörü olumsuz etkiledi. Ancak bunlar bizi yıldırmamalı ve bizler biran önce toparlanacağımızın ve çok daha farklı bir şekilde bu yarışta yerimizi alacağımızı bilmeliyiz. Sektörün sıkıntılarını çözmek için değerlendirmelerimizi yaptık çözümlerini sıraladık, uygulamaya koyulduk. 10 yıl boyunca sorunları çöze çöze bugünlere geldik. Sektör üzerinde ki yükleri; vergi yükü, istihdam yükünü hafiflettik. 2001 yılında sektörümüzün dünya tekstil ihracatındaki payı % 2,3 oranındaydı. 2009’da bu oran kriz ortamına rağmen % 3,4’e yükseldi. Japonya’nın önüne geçti. Bugün hazır giyim sektörü daha üst seviye de. Biz hükümet olarak hazır giyim sektörünü Türkiye’nin lokomotifi olarak muhafaza edeceğiz.”

2023 hedefi 52 milyar dolarlık ihracata ulaşmak

TGSD Başkanı Cem Negrin ise yaptığı konuşmada hazır giyim sektörünün 2023 hedefini 52 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak olarak belirlerken, karlılığın düştüğünü, buna sebep olarak dövizlerin içerideki enflasyon kadar dahi artmamasının gösterilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin büyük büyümesini ihracattan değil markalı ihracattan beklemek lazım diyen Negrin, ABD pazarı için yıllarca verdikleri mücadeleyi ise şu şekilde açıkladı; “2004 yılında 1 milyar 200 bin dolar olan ABD ihracatımız bugün 200-300 milyon Dolarlı rakamlara geriledi. ABD ile Avrupa’nın anlaşmalarında Türkiye’nin yeri de bizler için çok önemli. Sonuçta en uzun terminli büyük siparişler ABD’de ve bazı mallarda yüzde 33’e varan vergiler var. ABD EU anlaşmalarının içerisinde olmak veya olmamak, Türkiye ihracatçıları için yatırımları Türkiye anlaşabilirse yatırımları 5., 6. bölgeye, yoksa Avrupa’daki üye eski Doğu Bloku ülkelerine kaymasına sebep olacak. Her şekilde ABD piyasası Türkiye için tekrar açılıyor.”


ÖDÜL ALAN FİRMALAR VE TEMSİLCİLERİ

Perakende
Abdullah Kiğılı - Kiğılı
Cem Hakko - Vakko
Cemalettin Sarar - Sarar Giyim
Selman  Bilal - Bilsar
Sami Kariyo - Penti
Murat  Türkmen - Triko Mısırlı
Gülay Tan - YKM
Ümit Boyner- Beymen
Melih Celet - Desa Deri
Mustafa Taviloğlu - Mudo
Turgut Toplusoy - Roman Hazır Giyim
Ümit Zaim - Derimod
Ahmet Aytemiz - Aytemizler Tekstil
 
Hazır Giyim
Cem Boyner - Altınyıldız
Osman Benzeş - APS Tekstil
Atila Türkmen - Türkmen Grup
Erol Yardım - Görkem Giyim
Vedat Levin - Vekem
Esat Can Özoğuz - Ultra Uluslararası Ticaret
Marsel Eskinazi - Rimaks Tekstil
Ahmet Çalık - Çalık Holding
İsmet Özcan - Modi-teks Tekstil
Kemal Şahin - Şahinler Holding
Şevki Engin Tayfun - Modateks Konfeksiyon
Ahmet Öksüz - Bozkurt Konfeksiyon
Nurettin  Eroğlu - Eroğlu Giyim
Şenol Şankaya - Yeşim Tekstil